Atelier- en Kunstroute 2012
14, 15 en 16 september

‘Kijkje in de keuken van de kunstenaar’

UDEN - “Kunst zie je verschijnen, maar je weet niet wat erachter zit”, vertelt Ine van Grinsven. “Tijdens de atelier- en kunstroute kunnen mensen in de keuken van de kunstenaar komen kijken.” 

Eens in de drie jaar zetten de Udense kunstenaars hun ateliers open. Plekken waar iets bijzonders gecreëerd wordt, stelt Ine vast. ”Materie zet zich er om in iets geestelijks. Je ziet waardoor de kunstenaar geïnspireerd wordt. Je ziet als het ware iets groeien en dat zou je bijna chemie kunnen noemen.”
Je atelier openstellen voor publiek kost echter moeite en niet alleen vanwege het opruimen, weet Margriet van Berkom: “Want het is jóuw heiligdom, jóuw plekje. Het is enige plekje op de wereld waar jij alles bepaalt en beslist.” Toch gaan de deuren open in het derde weekend van september zo ook van het atelier van Marlies van Hoof. “Mensen zien anders alleen je eindproduct. Het lijkt mij ook fijn om te zien hoe iemand iets maakt.”

Thema is ‘boom’
In totaal 27 kunstenaars doen aan de route die als thema ‘boom’ heeft meegekregen. De deelnemers, die allemaal deel uitmaken van Stuk, de stichting Udense kunstenaars, hebben een ‘boomschaal’ gekregen. “Een stuk schors met een rechte binnenkant”, vertelt Ine. “De ‘schors’ staat symbool voor de kunstenaar en zijn werk is de binnenkant. De bedoeling is dat elke kunstenaar zijn ‘handschrift’ aan de binnenkant aanbrengt en tijdens de opening worden de boomschalen omgedraaid.”

Kunstroute-2
Margriet van Berkom, Marlies van Hoof, Ine van Grinsven en 24 andere kunstenaars presenteren 14,15 en 16 september niet alleen eigen werk en hun atelier, maar ook hun binnenkant van een boomschors.

Die opening van de kunst- en atelierroute is tijdens de ‘Avond van Kunstminnend Uden’ op vrijdag 14 september waar door middel van cabaret, poëzie en muziek gemikt wordt op een breed Udens publiek. Het feest is voor middernacht afgelopen, want de volgende twee dagen moet iedereen natuurlijk fit zijn.

'Kunstbobpers’
Fietsen van atelier naar atelier hoeft niet per se, want er worden vier ‘kunstbobpers’ als een soort taxi ingezet dankzij de firma Oostendorp. “En de Knoerissenbus gaat een lijndienst rijden tussen de ateliers”, vertelt Marlies. “Met daarin ook kunstzinnige activiteiten. Maarten van den Elzen leest gedichten voor, Niels Swinkels speelt accordeon en we zoeken iets voor de jeugd, bijvoorbeeld een rapper.”
Zowel het vervoer als de entree is gratis. “Iedereen krijgt de kans om alles te zien”, vertelt Margriet die veel medewerking ondervindt tijdens de organisatie. “Iedereen is enthousiast en geeft hulp waar het kan. Die gemeenschapszin geeft ons veel voldoening.”

Voor meer informatie over STUK kunt u mailen naar:

info@udensekunstenaars.nl

Bankrekeningnummer: 3631.801.505 (Rabobank) ten name van STUK Uden
Correspondentieadres : Korenmijt 28, 5406 AN Uden Kamer van Koophandel nr. : 51110334