Ook oud postkantoor wordt Kunsthuis

UDEN – “We hebben hier geen dertig Mondriaans hangen, maar we doen ons best om ze dat te laten worden”, zei Nathalie Abbing vrijdagavond bij de opening van het Kunsthuis, in het winkelcentrum van Uden. De voormalige kledingwinkel Spinula is door de leden van Stichting Udense Kunstenaars, STUK, omgetoverd in een sfeervolle galerie met enorm veel en veelzijdige kunst. En volgens voorzitter René Jetten van Uden Promotie blijft het daar niet bij. Ook het voormalige postkantoor aan het Mondriaanplein komt binnenkort beschikbaar voor de kunsten. 

Kunsthuis-en-slabroekweek-006
Burgemeester Hellegers en Nathalie Abbing bij de opening, dichter Maarten vanden Elzen kijkt toe

Met de opening van het Kunsthuis in het leegstaande winkelpand aan Brabantplein wil de stichting kunst onder de mensen brengen. Die drempel moest omlaag. De kunstenaars Nathalie Abbing en Paul Mullaart hadden ervaring opgedaan met het inrichten van leegstaande winkelpanden in Noord Limburg. “Waarom zou dat niet in ons eigen Uden kunnen”, hadden zij zich afgevraagd. Ze vonden gehoor bij René Jetten die bemiddelde met vastgoedeigenaren. De familie Kerkhof stelde vervolgens hun al drie jaar leegstaande pand beschikbaar. "Leegstand is nooit goed. Beter is een pand zinvol in te richten, zodat het ook voor een eventuele huurder aantrekkelijker over komt. "Burgemeester Henk Hellegers opende de nieuwe aanwinst.

Salontentoonstelling
In het Kunsthuis is door twintig leden van STUK een prachtige Salontentoonstelling ingericht die te zien is tot 8 september op vrijdag van 11:00 tot 21:00 uur en zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Midden tussen al die kunst staat een grote tafel waaraan iedereen plaats kan nemen om eens rustig alle kunst te bekijken en om er met elkaar over van gedachten te wisselen. Die tafel is door een van de exposanten, Ferry van Oort, in bruikleen gegeven. De tentoonstelling biedt alvast een voorproefje op de Atelier- en Kunstroute 2012 in het weekend van 14, 15 en 16 september. Voordeel van het Kunsthuis is dat je niet eerst naar alle verschillende ateliers toe hoeft te fietsen om alvast te zien wat al die kunstenaars te bieden hebben. René Jetten: “En nu maar hopen dat dit pand niet na drie jaar leegstand dankzij jullie opeens over een maand verhuurd is.”

Kunsthuis-en-slabroekweek-002
Nathalie Abbing hield een gloedvol betoog voor de kunsten tijdens de opening van het Kunsthuis