Kunsthuis expo

“In de schaduw van de werkelijkheid”

Momenteel is in het Kunsthuis de expositie
“In de schaduw van de werkelijkheid” te zien. Udense Kunstenaars tonen abstract werk en werk dat zich bevindt op de grens van herkenbaarheid. Enkel het gebruik van kleur en compositie vormen het onderwerp
in deze kunststroming die al ruim een eeuw heftige reacties oproept zowel positief als negatief.

Het thema van deze tentoonstelling is verdeeld over twee exposities in de komende twee maanden. In januari vormt het werk van Wybe van der Meulen, Paul Bastiaan Mullaart en Riny van Boxtel de basis van de tentoonstelling. Deze kunstenaars onderzoeken in hun werk het abstracte elk op hun eigen manier.

De schilderijen van Wybe kenmerken zich door het ontbreken van een titel en zijn opgebouwd in dunne lagen olieverf in heldere kleuren op linnen. De keuze in compositie en het kleurgebruik ontstaan intuïtief tijdens een proces die door de maker als meditatief wordt ervaren.

schaduw2

Paul Bastiaan Mullaart werkt in verschillende series met titels die veel aan de verbeelding overlaten en vaak alleen een bepaalde sfeer aangeven zoals Earth, Deep Space en Destignations. De energie waarmee vorm en structuur op het doek is gekomen is voor de toeschouwer waarneembaar in zijn werk.

Riny van Boxtel werkt in het grensgebied tussen abstractie en figuratie. De titels van de meeste schilderijen van Riny geven het uitgangspunt aan. Tijdens het schilderen probeert hij zoveel mogelijk los te komen van een werkelijke verbeelding totdat alleen de sfeer van het onderwerp overblijft.

De combinatie van het werk van deze 3 kunstenaars vertelt een boeiend verhaal over dat wat niet herkenbaar is maar wel zo ervaren wordt en discussie oproept. Misschien kan gezegd worden dat abstracte kunst niet gaat over dat wat het de toeschouwer wil vertellen maar over wat de toeschouwer zelf tegenkomt.
Deze samenstelling is nog te zien t/m 26 januari. Daarna wordt de tentoonstelling opnieuw ingericht voor deel twee van “In de schaduw van de werkelijkheid”.

Van 1 t/m 23 februari ziet u dan het abstracte werk van kunstenaars die doorgaans ook figuratief werk maken. De expositie ‘In de schaduw van de werkelijkheid’ duurt nog t/m 23 februari en is geopend op vrijdag van 11.00 – 21.00 uur en op zaterdag van 11.00 – 17.00 uur. Kunsthuis, Brabantplein 40 te Uden. Toegang gratis.